Scouterna.se, en av Sveriges 100 bästa webbplatser

internetworld_top100_2013Varje år listar Internetworld Sveriges 100 bästa webbplatser, och igår avslöjade man de nominerade inom kategorin Organisationer. Till vår stora glädje fann vi Scouterna i listan, en kund till oss och vars nominerade site vi har byggt. Nu håller vi tummarna för att de vinner när de slåss mot de övriga organisationerna Folkpartiet, LO, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Internetworld kommer att presentera vinnarna på den stora galan i Stockholm 23 januari 2014.

WordPress 3.8 “Parker”

WordPress 3.8 kom ut inatt och med den den största förändringen av admingränssnittet sedan 2008 när WordPress 2.7 kom ut.

Admingränssnittet

wordpress3-8
För den som redan har använt sig av pluginet MP6 är denna uppdatering kanske inte så spännande i och med att man flyttat in MP6 in i core. Men för alla andra är detta ett rejält upplyft.

Det mest uppenbara är färgerna, standardfärgerna har gått från ljusgrå till mörk grå och inga gradients. Designen är modern med sina stora fontstorlekar, flat design och open sans typsnitt. Och det bästa, admingränssnittet är äntligen responsivt!

För den som inte är nöjd med färgerna finns det också ett flertal färgprofiler att använda sig, och den som heter Ljus är nog den som är mest lik det gamla utseendet för den som saknar den.
wordpress3-8_colorprofile

Widgethanteraren

Widgethanteraren har länge känts som i stort behov av en uppdatering, vilket WordPress-teamet har lyssnat till. Tidigare har det varit mycket drag-and-drop och scrollande och “tappa inte widgeten, tappa inte widgeten!” medan man försöker placera widgeten längst ner i en widgetyta på 20 widgets.

Nu kan man smidigt välja i vilken widgetyta man vill placera widgeten i en simpel dropdown istället för drag-and-drop.
För de med större skärmar placerar sig också widgetytorna bredvid varandra istället för under vilket minskar behovet av att scrolla.
wordpress3-8_widgets wordpress3-8_widgetpanels

Temahanterare

Även temahanteraren har fått sig en uppgradering där man får en snabbare överblick över alla teman utan att det aktiva temat ska ta upp en stor del av sidan.

Du kan också klicka på ett tema för att få mer information. Har du dessutom flera teman installerat kan du använda tangentbordspilarna och bläddra dig igenom dem.

I och med den nya temahanteraren har också storleken för temats screenshot ändrats från 600×450px till 880×660px.

Twenty Fourteen

Nästa Twenty-tema i serien. Sedan Twenty Thirteen har man bestämt att temat inte ska vara ett tradionellt bastema, istället ska temat visa på vad man kan göra, experimentera lite. Förra temat fokuserade på bloggande, Twenty Fourteen fokuserar på magasinet.

Stora bilder, snygga citeringar och gallerier och massa annat smått och gått. Du kan titta på demon, eller aktivera det i din egen installation och lek med det.
twentyfourteen

Men, för utvecklaren då?

Denna uppdatering av WordPress fokuserar ganska mycket på utseendet och användarupplevelsen. Men det finns lite saker som har hänt bakom kulisserna och så har det tillkommit några funktioner. Bland annat har det tillkommit en action: automatic_updates_complete och filter: automatic_updates_debug_email.

I och med den nya adminpanelen har det också tillkommit en del funktioner relaterat till detta.

Mer finns att läsa i codexen.

Sliderns vara eller icke vara?

Brad Frost brukar beskriva slidern, eller snurran, som en kompromiss mellan ett gäng människor som alla vill synas på startsidan.

– Jag är viktig. Jag ska vara på startsidan!
– Jag är också viktig, jag ska också vara på startsidan!
– Men jag då? Jag är precis lika viktig och ska också vara med!
– Hej, vet ni vad? Vi gör en slider. Då kan vi alla vara med! Horaay!

I många faller stämmer faktiskt detta scenario. Det kan vara om människor eller om produkter eller annat. Man vill visa allt, och allt är lika viktigt och det ska vara högst upp, ovanför det magiska strecket.

Men tycker verkligen besökarna att allt i slidern är så viktigt?

Nope. Besökarna ignorerar till och med slidern ibland. Man lär sig tidigt att bilder som rör sig bara är annonser och försäljningsknep och man ignorerar det. Man behandlar sliders ungefär som försäljaren på gatan. Tittar lite på vad säljaren säljer, kanske lyssnar lite, men går sedan snabbt därifrån. Eller går långa omvägar runt för att slippa dem.
Jakon Nielsen, ”användarvänlighetsguru”, säger själv att sliders ignoreras. Man gjorde bland annat ett test där användarnas uppgift var att se om Siemens hade några erbjudanden på tvättmaskiner. Informationen var i slidern. Användarna såg det inte, de totalt ignorerade den.

Förvirrande

I de fall en slider inte ignoreras kan de faktiskt vara förvirrande. Faktum är att vissa inte ens förstår att slidern är en slider. Eller hur den fungerar. Designers ääälskar att ha en minimal navigering som få förstår sig på. “Vadå, prickarna? Ska jag byta bild med dem?” Många förstår inte att prickarna inte tillhör bilden eller inte är dekoration utan är en form av navigering och “här är jag”-funktion.

Gör sidan långsam

Utöver att sliderns är förvirrande så slöar de ner siten. Det är idag inte helt ovanligt att man som företag vill ha en stor fet slider, så stor att om man sitter på en 15’’ skärm inte ens ser slutet på slidern.

Bild tagen på en 15’’ skärm, site: lindex.se

Bild tagen på en 15’’ skärm, site: lindex.se


Stora krispiga bilder. Kanske 5-10 stycken. Som alla ska laddas in samtidigt och döljas fram till att de visas fram. Med andra ord, det tar tid att ladda sidan.

Men jag vill ha en slider!

Fine. Men hur tänker du kring de mobila besökarna? Ska de också ha en slider?
“Nej”. Svaret är ganska ofta nej. Man vet att siten blir för tung, och rent horribel att besöka på en knackig 3G-uppkoppling. Och vi vet att om en sida tar mer än 5 sekunder, då har vi förlorat 74% av besökarna.
Så, om det inte är så viktigt med en slider för de mobila besökarna, varför för desktopbesökarna?

Innan du bestämmer dig för att ha en slider, ställ dig frågorna:

  • Behöver jag verkligen en slider?
  • Kommer jag att vilja dölja den för de mobila besökarna?

Om svaret är nej, ha inte en slider bara för att alla andra har det.

Om du nu trots allt behöver eller vill ha en slider

Det finns faktiskt tillfällen då man behöver men tänk då på följande:

Gör navigationen uppenbar

Dölj den inte med fancy prickar. Ha pilar. Använd ord som Nästa och Föregående. Skriv ut i klarttext vilken sida i slidern besökaren befinner sig på.
slider_navigering

Samma typ av innehåll

Ha ett och samma typ av innehåll. Visa de senaste nyheterna, eller de senaste produkterna, eller utvalda produkter. Så länge de är av samma typ av innehåll. Blanda inte friskt med “Nu är det rea!” “Gilla oss på Facebook” “Visste du att vi har en ny butik i Nya staden?”.

Mät klicken

Mät klicken. Kolla statistiken. Klickar folk bara på den första slidern? Varför då? Behöver vi minska antalet slides? Klickar ingen!? (är nog läge att ta bort slidern då).
Notre Dame universitet kollade tex sin statistik (http://weedygarden.net/2013/01/carousel-stats/) och la märke till att om man klickade så klickade man på första sliden, medan det andra innehållet ignorerades.

Med andra ord, använd inte sliders såvida du verkligen verkligen behöver dem och besökarna använder dem.

WordCamp San Francisco 2013

wordcampsf2013
I avsaknad av WordCamp Stockolm, eller annan svensk stad, för i år (än så länge) tittade Anna och Ann på livestreamen från WordCamp San Francisco som hölls i helgen. WordCamp San Francisco är WordCamp “originalet”. Den allra första WordCampen hölls 2006 i San Francisco och eventet blir bara större för varje år; det har gått från runt 100 deltagare till ca 1 000 fysiska deltagare. Och det märks att det är stort. Bra talare dras dit, det känns strukturerat och kvalitativt och riktigt bra helt enkelt.

Några av våra favoriter från WordCamp San Francisco 2013

Tammie Lister, “Beyond the Default: Explorations and Experiments in BuddyPress

Tammie upplevdes som kunnig och entuiasmerande, något som kan behövas om man ska ge sig på att hålla en session där man vill få WordPress-utvecklare positivt inställda till att jobba med och vidareutveckla BuddyPress, som många rynkar på näsan åt på grund av dåliga erfarenheter från dess tidigare versioner.
Och hon lyckades! Vi är flera på Hippies som är intresserade av att ta en runda med BuddyPress för att se hur det har utvecklats och om dess dåliga rykte kanske trots allt är oförtjänt numera och om det är dags att förlåta gamla synder. ;)

Mark Jaquith, “Confident Commits, Delightful Deploys”.

Mark kändes avslappnad och säker på sig själv och det han pratade om. Han var naturligt rolig och när han skämtade så kändes det inte konstlat. Det var enkelt som lyssnare att ta till sig det han talade om, det var inte en massa flams runt omkring.

Sessionen handlade om bl.a. arbetssätt vid utveckling och driftsättning av professionella WordPress-siter och versionshantering, något som Mark fastställde att “If you’re not using version control, this is an emergency. Almost a ‘leave this talk and fix this’-emergency”, något vi som (nyfrälsta) Git-användare på Hippies helt skriver under på! ;)

Andrew Nacin, “Current User Can Watch This Talk

Nacin som talare var ganska rak på sak och man kände att han visste vad han pratade om. Vore ju konstigt annars med tanke på att han bland annat har lett utvecklingen av 3.5 och ska leda 3.7.
Han hade en inspirerande presentation om användarroller och användarkapaciteter. Det är en ganska vanlig uppfattning att WordPress användarroller är begränsade, men den uppfattningen stack Nacin snabbt hål på.

Matt Mullenweg, “State of the Word 2013

Matts årliga presentationer är något som många av oss WordPressutvecklare ser fram emot att se. Utöver världspremiären av reklamvideon till WordPress 3.6 överraskade Matt oss genom att meddela att WordPress 3.7 är planerad att släppas i oktober, och 3.8 ska släppas redan i december i år (“or die trying”). Något förvånande då 3.6 som skulle ha släppts i april fortfarande inte är släppt (det ryktas dock om att den ska släppas nu i veckan)…

Matt förklarade dock att man ska försöka släppa nya versioner oftare. Det ska bli mindre arbetsgrupper och med mer fokus på en specifik del. WordPress 3.7 ska t.ex. fokusera på stabilitet och säkerhet snarare än nya funktioner i admingränssnittet.

För den som missade WordCamp San Francisco 2013 kommer filmerna från presentationerna att läggas upp på http://wordpress.tv/event/wordcamp-san-francisco-2013/. De lägger inte upp alla på en gång, så i skrivande stund finns det bara tre filmer.

Semesterstängt

Som blinda mullvadar klättrar vi ur Hippiesgrottan och ut i solskenet där vi nu kommer att befinna oss i två veckor.

Vi önskar därför er alla en trevlig sommar och så ses vi efter semestern!

Vi sväller

tre_datorerVi har svällt. Det är inte någon utvidgning på individnivå orsakad av sommarvärmen, utan det handlar om tre praktikanter som blivit anställda. Joakim är nog redan bekant för er som studerat denna sajt lite ingående. Han har varit Hippies alldeles egen praktikant under våren och nu kommer han att arbeta här under sommaren till att börja med.

Magie och Johanna har mer hängt på Carnaby under praktiktiden, men nu har Magie trätt in i rollen som projektledare och Johanna har blivit projektadminstratör, så båda kommer då att jobba även med oss. Vilket vi förstås jublar över.

Sen har vi under en längre tid haft en wannabe som försökt ta sig in i arbetsgruppen genom att fixa kaffe, piffa med gardiner och skriva en och annan text. Så vi ger upp och välkomnar Marina som copy (och stylist).

Så vi går in i sommaren större, starkare och väldigt glada! Och önskar alla en härlig midsommar.

Villkorliga kommentarer i IE 10?

IE 10 metro ikonInternet Explorer (IE) – webbutvecklarnas kanske största hatobjekt. En webbläsare som hyfsat ofta måste ha egna cssmallar för att visa upp webbplatsen på rätt sätt. Tack och lov försöker Microsoft att förbättra den och i den senaste versionen, IE 10, har den faktiskt blivit mycket bättre och anpassningarna rejält färre.

Men ibland måste man ändå anpassa något, och då specifikt mot en version av IE. I normala fall har man bara gjort så kallade villkorliga kommentarer:

Men i IE 10 är stödet för detta borttaget och hur gör man då? Chris Coyier skrev ett inlägg hur man skulle kunna gå tillväga. Istället för att använda sig av villkorliga kommentarer kan man slänga på User Agent på t ex <html> med hjälp av Javascript.

Javascriptet

IE:s User Agent-värde är:

Vår html-tagg skulle alltså se ut så här:

Och vi kan styla så här:

WordPress 3.5 är *inte* släppt – men här är godiset

Den senaste tiden har det varit mycket surr kring WordPress. Lite på grund av ryktet om Matts namnbyte till WebDevMattic (Matt Mullenwegs tweet vilket började här med Brad Williams tweet om en stor nyhet). Men kanske mest på grund av version 3.5 som enligt planerna skulle släppts igår, men vars release sköts upp i sista minuten: Andrew Nacins tweet

Som de WordPress-älskare vi är, kunde vi på Hippies inte vänta med att se vilka nya roliga och bra saker som det fantastiska WordPress-gänget skulle leverera denna gång utan har följt utvecklingen av betaversionen. Visste du förresten att coreutvecklaren Andrew Nacin projektledde denna uppdatering samtidigt som han planerade sitt bröllop? Geez, snacka om att ha att stå i!

I vilket fall, vi har petat runt lite och vill nu dela med oss vilka nya funktioner vi älskar allra mest, och vi börjar bakifrån.

På fjärde plats: Lägg till media-knappen. En liten – men viktig – uppdatering eftersom många redaktörer som ska lägga till pdf:er, docs, bilder osv ofta har problem med att förstå vilken knapp de ska trycka på för att lägga till filer.

På tredje plats: Det nya Mediagalleriet. Nu börjar faktiskt gallerifunktionen att bli användbar. Istället för att klumpa ihop alla bifogade filer till posten, kan man nu enkelt skapa egna anpassade gallerier – utan tillägg.

På andra plats: edit_form_after_title och edit_form_after_editor, två hookar som många, många WordPress-utvecklare har väntat på. Detta är verkligen något som gör oss “alldeles varma och lyckliga”.

Och så på första plats: Favoriter under Lägg till nytt tillägg. Fantastiskt praktisk funktion! Nu kan man komma åt alla sina favoriter, (eller någon annans, förutsatt att man kan användarnamnet), och installera dem på installationen i ett svep.

Om du vill kolla in nyheterna så kan du ladda ner den senaste svenska testversionen av WordPress 3.5 här: http://sv.wordpress.org/wordpress-3.5-RC4-sv_SE.tar.gz