WordPress 3.8 “Parker”

WordPress 3.8 kom ut inatt och med den den största förändringen av admingränssnittet sedan 2008 när WordPress 2.7 kom ut.

Admingränssnittet

wordpress3-8
För den som redan har använt sig av pluginet MP6 är denna uppdatering kanske inte så spännande i och med att man flyttat in MP6 in i core. Men för alla andra är detta ett rejält upplyft.

Det mest uppenbara är färgerna, standardfärgerna har gått från ljusgrå till mörk grå och inga gradients. Designen är modern med sina stora fontstorlekar, flat design och open sans typsnitt. Och det bästa, admingränssnittet är äntligen responsivt!

För den som inte är nöjd med färgerna finns det också ett flertal färgprofiler att använda sig, och den som heter Ljus är nog den som är mest lik det gamla utseendet för den som saknar den.
wordpress3-8_colorprofile

Widgethanteraren

Widgethanteraren har länge känts som i stort behov av en uppdatering, vilket WordPress-teamet har lyssnat till. Tidigare har det varit mycket drag-and-drop och scrollande och “tappa inte widgeten, tappa inte widgeten!” medan man försöker placera widgeten längst ner i en widgetyta på 20 widgets.

Nu kan man smidigt välja i vilken widgetyta man vill placera widgeten i en simpel dropdown istället för drag-and-drop.
För de med större skärmar placerar sig också widgetytorna bredvid varandra istället för under vilket minskar behovet av att scrolla.
wordpress3-8_widgets wordpress3-8_widgetpanels

Temahanterare

Även temahanteraren har fått sig en uppgradering där man får en snabbare överblick över alla teman utan att det aktiva temat ska ta upp en stor del av sidan.

Du kan också klicka på ett tema för att få mer information. Har du dessutom flera teman installerat kan du använda tangentbordspilarna och bläddra dig igenom dem.

I och med den nya temahanteraren har också storleken för temats screenshot ändrats från 600×450px till 880×660px.

Twenty Fourteen

Nästa Twenty-tema i serien. Sedan Twenty Thirteen har man bestämt att temat inte ska vara ett tradionellt bastema, istället ska temat visa på vad man kan göra, experimentera lite. Förra temat fokuserade på bloggande, Twenty Fourteen fokuserar på magasinet.

Stora bilder, snygga citeringar och gallerier och massa annat smått och gått. Du kan titta på demon, eller aktivera det i din egen installation och lek med det.
twentyfourteen

Men, för utvecklaren då?

Denna uppdatering av WordPress fokuserar ganska mycket på utseendet och användarupplevelsen. Men det finns lite saker som har hänt bakom kulisserna och så har det tillkommit några funktioner. Bland annat har det tillkommit en action: automatic_updates_complete och filter: automatic_updates_debug_email.

I och med den nya adminpanelen har det också tillkommit en del funktioner relaterat till detta.

Mer finns att läsa i codexen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">